บล็อกสำหรับฝึกทักษะทางภาษาอังกฤษ เหมาะสำหรับทุกคน

วันเสาร์ที่ 29 มกราคม พ.ศ. 2554

แปลวิธีการทำต้มข่าไก่ Thai Chicken Soup in Coconut Milk


ต้มข่าไก่ (Thai Chicken Soup in Coconut Milk)

เครื่องปรุง (Ingredients)


เนื้อไก่ล้วนหั่นเป็นชิ้นเล็ก 300 กรัม
300 grams of Chicken with bones removed, cut up into small pieces
กะทิ 1 กระป๋อง หางกะทิ
1 can of coconut milk. Can of coconut juice to add as needed.
เห็ดหั่นเป็นชิ้น ½ ถ้วย
½ cup sliced mushrooms
ข่า 8-9 แว่น
8-9 sliced ginger root
พริกสด 4-5 เม็ด
4-5 fresh chili pepper
ใบมะกรูด 6-7 ใบ
6-7 kaffir leaves
ตะไคร้ 2-3 ชิ้น
2-3 pieces of lemon grass
ผักชี 2 ต้น
2 corianders
กระเทียมหั่น 2-3 ชิ้น
2-3 sliced garlic
น้ำปลา 3 ช้อนโต๊ะ
3 tablespoons of fish sauce
น้ำตาลทราย 1 ช้อนโต๊ะ
1 tablespoon of sugar
น้ำมะนาว 3 ช้อนโต๊ะ
3 tablespoons of lime juice
น้ำเปล่า 2 ถ้วย
2 cups of water


วิธีทำ (Steps)
1. นำข่า ตะไคร้ ใบมะกรูด และกระเทียม ต้มในน้ำเปล่า 2 ถ้วย
Boil the ginger, lemon grass, lime leaves, and garlic in two cups of water.
2. นำเนื้อไก่ลงไปต้ม แล้วต้มต่อไปอีกประมาณ 8 นาที เพื่อให้เนื้อไก่สุก
Add the chicken pieces to the boiling water and continue to boil for 8 minutes until chicken meat is cooked completely.
3. นำกะทิมาใส่ คนให้เข้ากัน แล้วต้มต่อไปอีก 3 นาที
Add one can of coconut milk and bring the mixture back to the boil again for another 3 minutes.
4. เติมน้ำปลา 3 ช้อนโต๊ะ น้ำมะนาว 3 ช้อนโต๊ะ เห็ดหั่นชิ้น ½ ถ้วย และพริก 4-5 ดอก จากนั้นต้มต่อไปประมาณ 1 นาที
Add 3 tablespoons of fish sauce and the lime juice, ½ cup sliced mushrooms and 4-5 fresh chili peppers and bring back to the boil for one full minute.
5. เมื่อส่วนผสมทุกอย่างสุกได้ที่ ก็นำลงจากเตา เสิร์ฟพร้อมกับข้าวสวยร้อนๆ
When all ingredients are heated that remove from heat and serve over white rice.

3 ความคิดเห็น: